Olivenolje

- kilden til det gode liv -

Stamatakos Olive Grove

Moláoi, Lakonia, Hellas

Liophos

EARLY HARVEST EXTRA VIRGIN

Liophos Early Harvest Extra Virgin, er en olivenolje som presses fra olivenvarianten Koroneiki. Innhøstingen skjer i månedene oktober og november, som er førstehøsten. Da er olivenene fremdeles grønne og umodne. Fargen på oljen er grønnaktig, og smaken og aromaen er forholdsvis sterk og krydret. Men, oljen fra Stamatakos har en rundhet, som gjør at den balanserer meget sofistikert. Kvaliteten har de beste organoleptiske egenskapene. De organoleptiske egenskapene er de som har med våre sanseorganer (lukt, smak og farge) å gjøre. Oljen er svært rik på antioksidanter, vitaminer, pro-vitaminer, mineraler og fenoler.Kvaliteten har de beste organoleptiske egenskapene. De organoleptiske egenskapene er de som har med våre sanseorganer (lukt, smak og farge) å gjøre. Oljen er svært rik på antioksidanter, vitaminer, pro-vitaminer, mineraler og fenoler. Det er en styrke, som har gitt familien Stamatakos mange medaljer i store internasjonale konkurranser. Oljen har et høyt innhold av antioksidanter.

Oljen presses samme dag som olivenene høstes. Det er særdeles viktig at olivenene ikke blir stående i solsteika til arbeidsdagen er over. Derfor kjøres de til Stamatakos sin egen olivenmølle, flere ganger om dagen. Produksjonstemperaturen er under 20˚C.

Det anbefales å bruke oljen i salater, eller bare dyppe godt brøde i den sammen med godt salt. Stamatakos Liophos Early Harvest Extra Virgin produseres ikke store mengder, nettopp fordi den utelukkende er et produkt fra den tidlige og første innhøstingen.

    NETTBUTIKKEN MIDLERTIDIG STENGT

    VI ARBEIDER MED NY NETTSIDE FOR MR. PANTELIS THE GREEK

    MEN, VI HAR ALLE VARENE I BUTIKKEN PÅ TJØME

    Olivenolje laget med kjærlighet og ærbødighet av familien Stamatakos

    Fra olivenlunden til ferdig olje

    Stamatakos Olive Grove

    OLIVENLUNDEN STAMATAKOS ligger i det sørøstlige Lakonia, i Molaoi-distriktet. Dette området er verdenskjent for sine mange olivenlunder, og for den særdeles høye kvaliteten på olivenoljen. Klimaet er passe tørt og jorden fruktbar.

    Familiegården ble etablert i 1920, og drives i dag av far og sønn Nikos og Tasos Stamatakos.

    Gården drives økologisk/organisk med sertifikater fra Bio Hellas og Ecocert, men må ha ekstra godkjenning her hjemme fra Debio for å kunne selges som økologisk/organisk.

    I lunden har de 3000 oliventrær av typene Koroneiki og Kalamata. Koroneiki er den ypperste oljeoliven, og Kalamata det samme for spiseoliven. 

    På besøk i olivenlunden til Stamatakos, våre venner og leverandør.
    På besøk i olivenlunden til Stamatakos, våre venner og leverandør.

    Stamatakos’ Awards

    Vi er virkelig stolte over hva vår leverandør, og vennefamilie får til. Å få være norsk eneforhandler og importør er en stor ære.

    Stamatakos Olive Grove

    OLIVENOLJEN

    – EN GAVE TIL MENNESKEHETEN – 

    Ved det første OL, holdt i 776 f.Kr. til ære for Zeus, ble idrettsutøvere massert med olivenolje i troen på at visdommen, kraften og styrken til Athena ville bli gitt videre til dem. Vinnerne av dette og alle påfølgende spill ble også tildelt olivenbladskroner og olivenolje.


    VÅRT OLIVENTRE I PAPADIANIKA, LAKONIA, PELOPONNES Ca 250 år 20©19 svein rosseland
    VÅRT OLIVENTRE I PAPADIANIKA, LAKONIA, PELOPONNES Ca 250 år 20©19 svein rosseland
    Vi har spist mye gresk salat i Athen
    Vi har spist mye gresk salat i Athen

    The Olive Tree

    © by the International Olive Council, IOC

    The origin of the olive tree is lost in time, coinciding and mingling with the expansion of the Mediterranean civilisations which for centuries governed the destiny of mankind and left their imprint on Western culture
    Olive leaf fossils have been found in Pliocene deposits at Mongardino in Italy. Fossilised remains have been discovered in strata from the Upper Paleolithic at the Relilai snail hatchery in North Africa, and pieces of wild olive trees and stones have been uncovered in excavations of the Chalcolithic period and the Bronze Age in Spain. The existence of the olive tree therefore dates back to the twelfth millennium BC.


    The wild olive tree originated in Asia Minor where it is extremely abundant and grows in thick forests. It appears to have spread from Syria to Greece via Anatolia (De Candolle, 1883) although other hypotheses point to lower Egypt, Nubia, Ethiopia, the Atlas Mountains or certain areas of Europe as its source area. Caruso for that reason believed it to be indigenous to the entire Mediterranean Basin and considers Asia Minor to have been the birthplace of the cultivated olive some six millennia ago. The Assyrians and Babylonians were the only ancient civilisations in the area who were not familiar with the olive tree.


    Taking the area that extends from the southern Caucasus to the Iranian plateau and the Mediterranean coasts of Syria and Palestine (Acerbo) to be the original home of the olive tree, its cultivation developed considerably in these last two regions, spreading from there to the island of Cyprus and on towards Anatolia or from the island of Crete towards Egypt.

    Olive Oil

    © by the International Olive Council, IOC

    Virgin olive oils are the oils obtained from the fruit of the olive tree (Olea europaea L. )solely by mechanical or other physical means under conditions, particularly thermal conditions, that do not lead to alterations in the oil, and which have not undergone any treatment other than washing, decantation, centrifugation and filtration.

    Virgin olive oils fit for consumption as they are include:

    Extra virgin olive oil

    Virgin olive oil which has a free acidity, expressed as oleic acid, of not more than 0.8 grams per 100 grams, and the other characteristics of which correspond to those fixed for this category in the IOC standard.

    Virgin olive oil

    Virgin olive oil which has a free acidity, expressed as oleic acid, of not more than 2 grams per 100 grams and the other characteristics of which correspond to those fixed for this category in the IOC standard.

    Ordinary virgin olive oil

    Virgin olive oil which has a free acidity, expressed as oleic acid, of not more than 3.3 grams per 100 grams and the other characteristics of which correspond to those fixed for this category in the IOC standard.This designation may only be sold direct to the consumer if permitted in the country of retail sale. If not permitted, the designation of this product has to comply with the legal provisions of the country concerned.

    Virgin olive oil not fit for consumption

    Virgin olive oil not fit for consumption as it is, designated lampante virgin olive oil, is virgin olive oil which has a free acidity, expressed as oleic acid, of more than 3.3 grams per 100 grams and/or the organoleptic characteristics and other characteristics of which correspond to those fixed for this category in the IOC standard. It is intended for refining or for technical use.

    Refined olive oil

    Refined olive oil is the olive oil obtained from virgin olive oils by refining methods which do not lead to alterations in the initial glyceridic structure.It has a free acidity, expressed as oleic acid, of not more than 0.3 grams per 100 grams and its other characteristics correspond to those fixed for this category in the IOC standard. This designation may only be sold direct to the consumer if permitted in the country of retail sale.

    Olive oil

    Olive oil is the oil consisting of a blend of refined olive oil and virgin olive oils fit for consumption as they are. It has a free acidity, expressed as oleic acid, of not more than 1 gram per 100 grams and its other characteristics correspond to those fixed for this category in the IOC standard.The country of retail sale may require a more specific designation.

    Vær blant de første som mottar siste nytt!