Greske myter om trær

01.09.2022

Da vi fotograferte Jannike i denne kjolen fra Ioanna Kourbela i Athen, fløy tankene lett over i de gamle Grekeres forhold til skog. Tilbake i bokhyllene, fant vi fort ut at skogen  har spilt en betydelig rolle i gammel gresk folketradisjon og mytologi. Fylt av mystikk og skjulte hemmeligheter; alt var mulig, alt kunne skje.

I mange gamle greske myter og sagn har trær bygget bro over gapet mellom himmel og jord, og koblet forskjellige verdener til hverandre. Skogen har vært roten til visdom og vært tilholdstedet for overnaturlige vesener, som nymfer, naiader og dryader.

Dryader er kvinnelige trenymfer, små dødelige gudinner. De var en form for overnaturlige treånder i gresk mytologi. Dryadene var tilbaketrukne vesener som levde lange liv. En hamadryade, levde inne i selve treet, mens dryadene på den annen side, levde i nærheten av trærne.

Navnet dryade stammer fra det gamel greske ordet δρυς (drys), som betyr Eik og Skog. Eika er hovedtreet i det gamle Hellas. Hamadryadene bodde vanlig vis i eietrær, men kunne også ta bo i trær som ask, furu, poppel, eple og laurbærtrær. Hamadryadene levde fullt og helt med trærne. Døde treet, så døde de, blomstret treet, blomstret de.

Dryader antas å ha hatt fordelaktige, overnaturlige krefter og ble ofte nevnt i poesi, skuespill, teater og i musikk. De er respektert og tilbedt i hedenske ritualer den dag i dag.